Min ‘by’ – Stevns!

Som led i en stafet hos Bloggers By Heart, har jeg skrevet om Stevns, som er hvor jeg bor. Stafetten er egentlig baseret på, at skulle skrive om den by vi bor i, men da området har mere at byde på end byen, så har jeg taget den vinkel.

Hvordan er jeg endt på Stevns?

Jeg er oprindeligt fra Ringsted, men for 9 år siden mødte jeg mit livs kærlighed og et 1,5 år efter flyttede vi ind, i et skønt hus i Frøslev, Store Heddinge!

Jeg havde svoret ved mig selv, at jeg aldrig skulle bo længere syd på end Køge – MEN når drømmehuset dukkede op, så er der ikke meget at rafle om! Så vinteren, faktisk februar 2010, blev jeg officielt stevnsboer! Yaiks….

 

Jeg skulle nu til at bo et sted, hvor min transport afhang af at være bil. For vores hus ligger 6 km udenfor Store Heddinge. Og det ville tage mig godt 1 time plus det løse med det offentlige. Nå men… det stoppede os jo ikke i at købe vores drømme bolig! Og som årene er gået, er jeg blevet forelsket i Stevns! Jeg er så heldig at have nemt til ALT man ønsker sig!

20 min til Køge, 1 time til København, 7 min til vandet, 10 min til skoven, 4 min til centrum!

Og det er til trods for at jeg bor ‘in the middle of no where’

Hvad er der særligt ved Stevns!

Stevns er kendt for sin;

  • Skønne natur
  • Stevns Klint
  • Lystbåd og fiskeri Havn
  • Koldkrigsmuseum
  • Geo muserum
  • Stevns Fyr

Og netop naturen er helt særlig ved Stevns. Her er fladt og flot, specielt om sommeren. Du har mulighed for at komme nemt til skov og strand, hvilket børne familier nyder rigtig godt af. Mange tager ligeledes på ferie ture samt camping på Stevns, netop for at opleve naturen.
Du kan blandt andet opleve Kalklandets særegne natur langs hele Stevns Klint. Klinten er både yngleplads for sjældne og truede dyr og et mekka for fugleinteresserede. Den kalkholdige jord har også skabt oaser for sjældne planter.
Hvert for- og efterår passerer millioner af fugle på træk over Stevns Klint.

Stevns klint er en UNESCO verdens arv og du kan komme på en 20 km lang gå tur via tramperstien, som går fra Bøgeskoven i nord mod Rødvig i syd. Jeg har ikke selv været på turen, men tænker at når ungerne er store nok, så må vi afsted. Er sikker på det vil være en kæmpe oplevelse for os alle. På kortet her til højre, kan du se ruten.

Et sted som VI virkelig elsker at komme, er Rødvig havn. En skøn lille Lystbåds og fiskeri havn, som både byder på lækre spisesteder (vil komme nærmere ind på dem i næste afsnit), en hyggelig strand og gode legepladser til ungerne. Vi tager ofte en smuttur til Rødvig, for at kaste sten i vandet, klappe fisk på lystbådehavnen og lege på legepladsen. Der kan hurtigt bruges 2-3 timer på sådan en søndags tur for familien.

Alt udspringer fra Klinten. Og midt i den, er indhugget Stevnsfortet. Som har en urolig historie, og bestemt er et besøg værd. Husk dog varmt tøj, da du kommer under jorden i de hemmelige gange, som i 40 år døgnet rundt var klar til at træde til, i tilfælde af, at der skulle udbryde krig mellem øst og vest. Under Den Kolde Krig var Stevnsfort en brik i Danmarks og NATO’s forsvar. Få hele historien ved at besøge Koldkrigsmuseet.

Der er masser at se på Stevns og den sidste ting jeg vil nævne er, Geomuserum. På museet rejser du 63 millioner år tilbage i tiden til dengang Danmark var dækket af et dybt hav, og der voksede et stort koralrev, hvor Faxe ligger i dag. Her levede hajer og krokodiller sammen med mere end 500 andre slags dyr. På Geomuseumet kan du se fossilerne fra dyrene og få historien om de mere end 900 år, man har brudt kalk i det gamle koralrev. Du kan desuden gå på fossiljagt i Faxe Kalkbrud og finde dine egne 63 millioner år gamle fossiler.

Hvor spiser man den bedste aftensmad på Stevns?

VI har en del spsie steder, og specielt pizzariaer er der nok af. MEN jeg vil sige at hvis jeg skal nævne to steder som er absolut de bedste steder at tage hen, så er det Sapori Italiani og Traktørstedet i Højerup. Disse 2 spise steder er virkelig at anbefale. Og ellers skal man tage til Rødvig havn, hvor du kan finde en sublim Thai restaurant, Aqua Marina.

I hvilke butikker er det bedst at shoppe i Store Heddigne?

Selvom det er en lille by med 22.000 indbyggere, så har vi en del gode butikker. Og jeg shopper ofte lokalt, det jo her vi skal støtte. Vi har flere dagligvarer butikker, såsom Super Brugsen, Netto, Fakta, ALDI, Meny. Men også detailhandels butikker er der et godt udvalg af, alt fra isenkram til børnetøj. Mine favoritter er Cloud Nine og Frøken Klunz, når jeg skal shoppe til mig selv. Når manden skal have tøj er det, Din tøj mand Fakse og Store Heddinge ellers er det Bent Møller til ungerne. Bent Møller er Store Heddinges svar på Mads Skjærn fra Matador. Alt der sælges 25% billegere end andre butikker, og han ejer flere butikker i byen.

Hvor kan man tage hen på en regnvejrsdag på Stevns?

Der vil jeg mene der er biografen Kanten. En super lækker biograf, men to sale og et meget sødt personale. Vi har kommet der til baby bio og er også vores foretrukne biograf, da den ligger tæt på vores bopæl og der er jo ingen grund til at køre langt, når man har en af landets bedste bigrafer 10 min væk.

Hvor er det bedste sted at blive forkælet på Stevns?

Hmmmm – vi har ikke nogen spa eller hippe steder jeg kan nævne. MEN til gengæld har vi et super dejligt Fitness Center (Fit og Sund), hvor personalet og ydelser er i top. Jeg arbejder selv som hold instruktør i centeret, så jeg ved at de personer der går dernede til dagligt, tager sig rigtig godt af de folk der kommer både til træning og til de forskellige behandlinger der tilbydes.

Går man efter extra når man skal handle, så er det klart Cloud Nine der vinder.

Hvad er mit yndlings sted på Stevns?

Det er Rødvig. Det er sådan et skønt sted at koble af, hygge, lege og bare være familie.

Derfor elsker jeg at bo på Stevns.

At der er RO! Ro i byen, i min have, i naturen, ved havet. Der er ikke den stress som man oplever i de større byer. Jeg er vild med at jeg kan tage ind til centrum og handle i ro og mag, uden at jeg skal føle at jeg er nødt til at stresse afsted. Folk hernede er også mere rolige og stresser ikke på samme måde som i de større byer. Og så er det skønt at mange kender hinanden, specielt ved By Night arrangementer. Det er de lokale der spiller og optræder på tovet.

Funfact/bonusinfo om Stevns:

Her ligger det laveste Fyrtårn på det højst placerede sted på Stevns.
Næste søndag kan du læse om Marstal henne hos bloggeren Laura som blogger på LMinside.dk

Hvad med det her?

Skriv en kommentar